Wat is een mandala?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMandala betekent “cirkel”in Sanskriet en is een krachtig symbool wat we terugzien in veel verschillende culturen. Het is een symmetrisch ontwerp in een cirkel en over het algemeen een compositie van kleuren, symbolen en patronen. Men zegt dat iedere mandala een specifieke energie bezit. Mandala’s zijn vooral bekend voor hun symbolische en rituele gebruik in hindoeïsme en boeddhisme, maar je kunt ze ook terugvinden in Keltische en vele andere culturen en religies uit de oudheid.

Mandala’s worden ook vaak gebruikt in psychoanalyse en in de gezondheidszorg in het algemeen om te helpen met de genezing. C.G. Jung gebruikte mandala’s om onbewuste patronen duidelijk te krijgen. Hij noemde mandala’s “een instrument voor contemplatie om te helpen bij het concentreren door het smaller maken van het fysieke gezichtsveld en het alleen tot het centrumpunt te beperken”.

Een toenemend aantal klinische studies suggereert dat meditatie kan helpen bij het stimuleren van het immuunsysteem, stress te verminderen, depressie te verlichten, pijn te verminderen, de bloeddruk te verlagen, een rustgevende slaap kan bevorderen en zelfs celveroudering kan tegengaan. Meditatie door middel van het zich concentreren op een mandala creëert harmonie en innerlijke vrede. Mandala’s kunnen worden gebruikt als een focus voor meditatie of ontspanning, als een herinnering aan iets belangrijks of gewoon als een mooi object aan de wand.

Sign up for my newsletter
Get the latest content first.
We respect your privacy.