Artikelen gerelateerd aan ‘Cheers’

 

Wat is er tot nu toe gebeurd met ‘Cheers’

Nadat de Engelse versie van ‘Cheers’ voor het eerst werd gepubliceerd heb ik een groot aantal verslaafdenzorgorganisaties en -instituten benaderd. De positieve reacties waren hartverwarmend en ‘Cheers’ werd genoemd op diverse websites. Ook schreven verschillende bladen een artikel over mij en over ‘Cheers’.

In 2012 stond er ook een oproep van de Britse regering op één van deze sites voor ervaringsdeskundigen op het gebied van alcoholisme. Ik heb toen contact opgenomen met de Health Committee of the British House of Commons en hen mijn boek en informatie toegestuurd. Vele maanden later ontving ik een email met een link naar de officiële parlementaire website waarin mijn boek wordt genoemd en waarin een artikel met mijn verhaal staat. Mijn informatie was gebruikt door de commissie voor het nieuwe Alcohol Policy Rapport.   http://www.publications.parliament.uk/pa/cm201213/cmselect/cmhealth/132/132vw03.htm

Het nogal ongebruikelijke feit dat een Nederlandse vrouw, woonachtig in Spanje, werd geraadpleegd voor het Britse alcoholbeleid heeft vervolgens geleid tot een artikel in ‘The Olive Press’, een Engelse krant in Spanje.

Check it out here: http://www.theolivepress.es/spain-news/2012/10/01/expat-helps-influence-uk-alcohol-policy

Ook ben ik geïnterviewd door het Nederlandse blad Santé en in januari 2013 werd mijn verhaal gepubliceerd in dit blad.

***

DE ALCOHOLIST ZONDER FLES

“Mijn man is geen alcoholist want hij draagt nooit een fles drank bij zich en hij kan ook gewoon één of twee drankjes drinken tijdens een etentje met vrienden!” zei de gedistingeerd uitziende gepensioneerde Engelse dame. Haar mooie gezicht leek vermoeid, haar lichtblauwe ogen hadden de straling verloren. “Ik zie dat altijd in soapseries” vervolgde ze…”een alcoholist heeft altijd een fles bij zich en ze slapen hun roes uit op straat, op een bank in het park of in een vieze portiek! Mijn man doet dat niet. Overdag drinkt hij bijna nooit, of gewoon een glaasje wijn tijdens een etentje met vrienden!” Ze had mijn boek gekocht en in één adem uitgelezen, zo vertelde ze me terwijl de tranen opwelden in haar ogen. Ik herkende haar onmacht. Veertig jaar huwelijk had haar murw gemaakt voor de pijn en nu voor het eerst zag ze een sprankeltje hoop. “Ik dacht altijd dat het mijn fout was” ging ze verder. Ik was niet verbaasd want dit is een vaakgehoorde conclusie van mensen die samenwonen met een aan de alcohol verslaafde partner of ouder. Ze vertelde me dat haar man iedere avond, als ze thuis, waren, begon te drinken. Whiskey en Jenever gingen erin als limonade en altijd, iedere avond, werd hij dan agressief en heel gemeen. Hij schold haar uit voor alles wat mooi en lelijk was en zei dat hij wel moest drinken omdat zij zijn leven onmogelijk maakte. De volgende morgen kon hij zich niets meer van zijn gedrag herinneren en behandelde haar vol respect en liefde. Er was geen excuus en zij durfde het onderwerp niet aan te snijden. Dus hield ze het geheim voor haar naaste omgeving. Ze deelde haar ervaringen niet met haar vriendinnen en niet met haar kinderen, bang te worden veroordeeld. Maar de laatste maanden werd hij ook fysiek agressief, zo vertelde ze me terwijl de tranen over haar wangen liepen. “Afgelopen week probeerde hij me te wurgen terwijl hij vreselijk dronken was” en ze voelde dat het zo niet verder kon. Nu, een jaar later, is ze nog steeds bij haar man, maar ze heeft haar leven weer opgepakt. Ze heeft hulp gezocht en dit heeft haar sterker gemaakt. Haar kracht heeft ook een positief effect gehad op haar echtgenoot. “De problemen zijn niet opgelost, maar de situatie is nu beter houdbaar” vertelde ze me toen ik haar tegenkwam op straat. Haar blauwe ogen straalden weer. Voor mij was het een mooi voorbeeld van hoe je mensen niet in een hokje kunt plaatsen. De alcoholist is niet perse iemand die altijd rondloopt met een fles.  Soms is een verandering in de partner genoeg om de situatie weer leefbaar te maken en het isolement te doorbreken zonder de aan alcohol verslaafde partner te verlaten.

***

DE OMGEVING VAN DE ALCOHOLVERSLAAFDE

“Iemand die verslaafd is aan de alcohol heeft gemiddeld gezien een negatief effect op het leven van tenminste zes personen” aldus een geheelonthoudende alcoholist die anoniem wenst te blijven. Tijdens mijn onderzoek naar het effect van alcohol op de alcoholist en met name op de directe omgeving van de alcoholverslaafde bleek deze opmerking absoluut de waarheid te dekken. Als ervaringsdeskundige merkte ik al snel dat mijn verhaal niet uniek is, maar tegelijkertijd weinig bekend. Mensen schamen zich voor hun situatie en vertellen liever een leugen. De maatschappij geeft duidelijk een dubbele boodschap. Je bent een zwakkeling zonder wilskracht als je niet van het glaasje af kunt blijven, maar je bent ongezellig en saai als je tijdens een feestje besluit om geen alcohol te nuttigen. “Eentje kan toch geen kwaad?”. Partners en kinderen van de verslaafde leven in vertwijfeling, altijd op hun hoede voor de volgende uitbarsting of ruzie. De directe omgeving van een familie waar alcoholmisbruik speelt sluit ook liever de ogen en doen mee in het spel van ontkenning. Kinderen en partners komen met stress-gerelateerde klachten bij de arts, maar omdat ze ‘het geheim’ niet durven te delen kan de arts de situatie vaak niet herkennen. Een pilletje is snel voorgeschreven en de patiënt probeert zo goed en zo kwaad als het kan de thuissituatie draaiende te houden. Fantastische organisaties als Anonieme Alcoholisten (zelfhulporganisatie voor alcoholisten) en Al Anon (zelfhulporganisatie voor partners en naasten van alcoholisten) garanderen de anonimiteit. Dit kan de hulpzoeker net dat duwtje geven om over zijn of haar probleem te praten. Toch is dit gelijk tekenend voor onze maatschappij. Kennelijk zijn directe en indirecte alcoholproblemen iets waar je je voor moet schamen. Met mijn boek ‘Cheers, het isolement doorbroken’ geef ik mensen een handvat door herkenning. Het lezen van de waargebeurde verhalen van mensen die in een soortgelijke situatie zitten kan opluchting geven en een handvat bieden om te leren omgaan met of een uitweg te vinden uit een onmogelijke situatie. “Het is een grote wens van mij om mensen in de directe omgeving van de alcoholverslaafde te helpen hun isolement te doorbreken”.

***

HOE HERKEN IK EEN ALCOHOLIST

Er zijn verschillende vormen van alcoholverslaving:

“De slechts een paar glaasjes per dag” drinker: deze drinker voelt een sterke behoefte om tenminste een aantal glazen alcohol per dag te drinken. Hij of zij wordt niet dronken en creëert geen problemen voor de directe omgeving. Sommige mensen voelen een soort paniek als ze een paar dagen niet kunnen drinken, waarvan je zou kunnen zeggen dat dit een vorm van verslaving is.

De sociale drinker: is iemand die sociaal drinkt. Tijdens het uitgaan met vrienden of als men ergens op bezoek gaat of thuis visite ontvangt wordt er altijd veel alcohol gedronken. Meestal veroorzaakt de consumptie van alcohol geen agressie of problemen voor de drinker en zijn of haar omgeving. Deze vorm van drankgebruik wordt niet gekenmerkt als alcoholisme.

De alcoholist: over het algemeen kun je zeggen dat de alcoholist iemand is die behoefte heeft aan drank. De alcohol wordt belangrijker dan bijvoorbeeld werk, family en andere contacten. Er zijn echter verschillende soorten alcoholisten, bij voorbeeld de “functionerende alcoholist”. Ondanks de behoefte aan drank lukt het hem of haar om gewoon te werken. Sommige alcoholisten kunnen dagenlang zonder drank maar zodra ze wat vrije tijd hebben gaan ze ‘bingedrinken’ (heel veel drinken in een relatief korte tijd). Soms kun je alcoholisten herkennen omdat bepaalde delen van het lichaam gaan beven, bijvoorbeeld de handen, vaak in combinatie met niet eten, wat ook een kenmerk is van een alcoholist. Het trillen stopt weer als de alcoholconsumptie wordt hervat. Alcoholisten drinken vaak alleen en sociale gelegenheden zoals een feestje worden vaak vermeden of men drinkt alcohol voordat men naar het feestje gaat. De alcoholist ontkent vrijwel altijd dat hij of zij een drankprobleem heeft en onderdrukt gevoelens zoals schaamte, depressie en onrust met drank. Je kunt een alcoholprobleem soms herkennen omdat iemand niet slechts een paar glaasjes kan drinken of bijvoorbeeld drinkt in reactie op stress. Ook wegrennen zonder uitleg of met een flauw excuus om dan uren later dronken terug te komen is typisch gedrag voor een alcoholist. Nog een paar kenmerken kunnen zijn: onverantwoordelijk gedrag zoals bijvoorbeeld autorijden met drank op, afspraken niet nakomen en bijvoorbeeld woordenwisselingen over alcoholgebruik. Het is geen goed idee om de alcoholist te verbieden om te drinken. Probeer hem of haar te ondersteunen in hun problemen en gevoelens. Deel desgewenst je zorgen maar probeer de problemen van de alcoholist niet op te lossen maar laat hem of haar zelf oplossingen vinden voor situaties de ze zelf hebben gecreëerd. Zoek hulp voor jezelf en praat over je probleem met andere mensen, bijvoorbeeld met een huisarts of een organisatie. Als je de alcoholist een ultimatum geeft, houd je dan aan dit ultimatum.

***

DE EFFECTEN VAN ALCOHOLMISBRUIK OP VRIENDEN EN FAMILIE

Het is te makkelijk om tot de conclusie te komen dat er geen alcoholisme probleem is en dat jij het bent die de problemen veroorzaakt. Had je maar niet aan hem of haar gevraagd om niet zoveel te drinken. Had je er maar niets over gezegd dan zou de situatie helemaal anders zijn. Zwijgend hoorde je aan hoe het allemaal jouw schuld was en je geloofde het, verdoofd door de vele keren dat je dit al eerder had gehoord. Je praat liever niet over de effecten van alcoholmisbruik in jouw leven en doet net alsof alles goed is. Ondertussen probeer je de alcoholist te helpen door zijn of haar problemen op te lossen. Je vertelt leugens tegen zijn of haar baas, tegen familie en vrienden en doet alles wat in je macht ligt om geen ruzie te maken uit angst dat dit een nieuwe periode van zwaar drinken zal veroorzaken.
Echter, je kunt de alcoholist niet helpen. Je kunt alleen jezelf helpen door hulp te zoeken voor jezelf, niet voor de probleemdrinker. Het is niet jouw opdracht om de alcoholist gezond te maken, maar wat wel belangrijk is, is het delen van je probleem met anderen, bijvoorbeeld met mensen die in dezelfde situatie zitten. Je aandacht dient op jezelf gericht te zijn; dit heeft ook tot resultaat dat de drinker de aandacht op zichzelf moet richten. Dit is de enige manier waarop men kan erkennen dat er een probleem is en dan is er een grotere kans dat de weg naar hulp wordt gevonden. Het praten met andere mensen of het lezen van de verhalen van andere mensen die dezelfde ervaringen hebben als jij – zoals bijvoorbeeld Cheers, het isolement doorbroken – kan een belangrijk handvat zijn in de strijd om de effecten van alcoholmisbruik uit je leven te bannen.

***

Sign up for my newsletter
Get the latest content first.
We respect your privacy.