Cheers, een boek met een boodschap

Download hier de Cheers informatie flyer

´Cheers´ gaat over de mens achter alcoholisme. Gedurende twaalf jaar heb ik zelf de complexiteit ervaren van leven met een alcoholverslaafde partner. De tendens in onze moderne maatschappij om alcoholisme verborgen te houden en het niet accepteren en veroordelen van mijn partner door familieleden, vrienden en kennissen hebben mij doen besluiten om mijn ervaringen op te schrijven en te delen.

Cheers cover NL [plano for print].indd

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat mijn verhaal niet uniek is heb ik besloten om ook de ervaringen van andere mensen te delen. Ik heb partners, kinderen, ouders en vrienden van alcoholisten geïnterviewd, maar ook mensen die werken in de verslaafdenzorg en alcoholisten zelf. Hun vaak hartverscheurende verhalen en mijn eigen ervaringen heb ik anoniem verwoord in prettig leesbare, korte verhalen, waarin waargebeurde situaties van onmacht, pijn, verdriet, maar ook van kracht en hoop worden beschreven.

‘Cheers’ helpt mensen bewust te maken van het groeiende probleem van alcoholmisbruik. Een alcoholist is niet perse iemand die dakloos is en laveloos op een bank in het park slaapt. Er zijn vele vormen van alcoholisme; van functionerende alcoholisten (die hun baan kunnen aanhouden en alleen in het weekend drinken), tot mensen die al vroeg in de ochtend met een drankje beginnen. Mijn boek geeft ook informatie over hoe je kunt herkennen dat alcoholmisbruik een probleem wordt en waar je terecht kunt voor hulp.

Waarom is het een goed idee om ´Cheers´ te lezen?

Je denkt misschien ‘alweer een boek over alcoholisme Dat vind ik niet interessant en het is niet iets waar ik mee te maken heb´. In gedachten zie je een eenzame bedelaar bij de deur van de supermarkt met een paar blikjes goedkoop bier, vies haar, smerige kleding en een ongeschoren baard. Hij heeft een trieste blik in zijn waterige ogen als hij zijn hond, die naast hem zit, liefdevol aait.

Maar wist je dat alcoholisme voorkomt in alle lagen van de bevolking, zowel onder mannen als vrouwen?  En wist je dat één alcoholist het leven van ten minste zes mensen op een sterke manier negatief beïnvloedt? En wist je dat drie van de vijf mensen ooit in hun leven te maken gaan krijgen met de negatieve gevolgen van alcoholmisbruik, direct of indirect?  Ben je je bewust van de isolatie, van het verdriet, de verbale en fysieke mishandeling die vaak plaatsvindt achter gesloten deuren?  Misschien is het wel één van je buren, een collega, een goede vriend of een familielid die dit geheim bij zich draagt. Mensen die leven met een alcoholist of zelf verslaafd zijn aan de alcohol en dit krampachtig proberen te verbergen, uit schaamte. Deze mensen kunnen vaak een ogenschijnlijk normaal leven leiden wanneer ze in gezelschap zijn. Er wordt een façade opgebouwd om een huwelijk, een relatie of een ouder, kind of partner te beschermen tegen de veroordelende reacties van de omgeving.

 

Anonieme Alcoholisten

Heb je je wel eens afgevraagd waarom er zoveel organisaties zijn zoals de AA (Anonieme Alcoholisten) en ALAnon (praatgroepen waarin mensen anoniem hun ervaringen over hun leven met een verslaafde kunnen delen) waar de identiteit van iedereen wordt beschermd?
Er hangt een groot stigma rondom het probleem alcoholisme en voor mensen die hetzij direct of indirect de gevolgen van alcoholmisbruik ondervinden is het vaak moeilijk om uit hun isolement te komen en hulp te zoeken. Men is zich er vaak niet van bewust dat er veel mensen zijn die precies dezelfde ervaring hebben. Dit blijft niet beperkt tot een bepaalde groep van de maatschappij. Het probleem discrimineert niet tussen mannen en vrouwen, tussen arm en rijk, met of zonder opleiding. Het isolement blijft hetzelfde.

Het lezen van ‘Cheers, het isolement doorbroken’ kan je helpen begrijpen wat het voor mensen betekent om zich in zo’n machteloze situatie te bevinden. Het is goed mogelijk dat het je mening verandert en je je meer bewust maakt van de gevaren van alcoholmisbruik en hoe het in jouw leven, of in het leven van iemand die je dierbaar is kan sluipen. Ikzelf ben niet tegen het consumeren van alcohol. Ik kan soms best genieten van een glaasje wijn bij het eten, maar met dit boek wil ik graag duidelijk maken dat er veel mensen zijn die niet zomaar een drankje kunnen drinken, met trieste gevolgen voor henzelf en hun directe omgeving.

‘Cheers’ is geschreven op een open, holistische manier, in een makkelijk leesbare stijl. De op waarheid gebaseerde korte verhalen nemen je mee in een intrigerende wereld van isolatie en pijn, maar uiteindelijk ook van hoop en overleven.  ‘Cheers’ kan je inzicht geven en je helpen begrijpen waarom alcoholisme zo’n moeilijk, maar niet onmogelijk probleem is om te overwinnen.

“‘Cheers’ is een boek van hoop en compassie. Een echte aanrader!”

Enkele reacties van lezers:

  1. Gerda zegt:

Beste Renate,

Wat een belangrijk boek heb je geschreven. Het toont inzicht in de complexiteit van een probleem en in de verhalen zit zoveel begrip voor de diep menselijke gevoelens en emoties. Het maakt dit boek bijzonder krachtig! Echt heel bijzonder!

Gerda

  1. Cath zegt:

Hoi Renate,
Ik heb ‘Cheers’ gelezen en het was zo confronterend dat ik het na het lezen van een paar verhalen steeds even moest wegleggen. Voor mij is het niet alleen een boek over alcohol, het is een boek over liefde, over hoever we gaan in de naam van de liefde. Het is een boek over hoe ver we kunnen gaan en over onze zwakheden. Ik zeg ‘wij’ want het kan iedereen overkomen. Ik weet er alles van want mijn broer is een alcoholist. Gelukkig is het op dit moment geheelonthouder en ik bid voor hem dat dit zo zal blijven, maar ik weet dat het een levenslang gevecht is. Ik hoop dat jouw boek een hoop mensen zal bereiken, zodat het ze kan helpen hun problemen te overwinnen!
Cath. Liefs en met dank voor dit geweldige boek.

Sign up for my newsletter
Get the latest content first.
We respect your privacy.